Hürriyet Mahallesi. 151/101 - AKHİSAR / MANİSA

Böbrek Hastalıkları ve Beslenme




Böbrek hastalıklarında bozulan böbrek fonksiyonları sonucu vücutta besin öğelerinde yetersizlikler ya da aşırılıklar, sıvı dengesinde bozulma görülür. Bunlara bağlı oluşabilecek komplikasyonların en aza indirmek için beslenme çok önemlidir.

Böbrek hastalarının beslenmeleri mevcut kan değerleri, böbrek hastalığının çeşidi, hastanın sahip olduğu diğer hastalıklar, yaş, boy, ağırlık gibi birçok etkene bağlı olarak hazırlanır. Dolayısıyla her hastanın diyeti kişiye özel olmalıdır. Özel Doğuş Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Birimi kişinin ihtiyaçlarını en uygun beslenme programını hazırlayarak tedavi sürecinin verimli geçmesine destek olur.

Proteinler

Böbrek hastalıkları esnasında, protein son ürünleri üre, ürik asit, kreatinin gibi maddelerin atımında sorun oluşur ve vücutta birikir. Bu birikime bağlı olarak halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ağızda kötü koku ve nefes darlığı gibi üremik belirtiler ortaya çıkar. Nefrotik sendrom dışında, böbrek hastalarının protein alımı genellikle kısıtlanır.

Enerji

Böbrek hastalarının vücutlarında oluşabilecek katabolizmayı(yıkımı) önlemek için diyetin enerjisi yüksek tutulur. Alınan kısıtlı miktardaki proteinin anabolizma(yapım) yerine enerji için kullanılmaması önemlidir. Bunun için hastanın kan değerleri ve sahip olduğu diğer hastalıklara göre beslenmesinde karbonhidrat ve yağlara ağırlık verilir.

Sıvı

Su ve diğer sıvı gıdalar yenilen değişik besinlerle, içilen su ve diğer içeceklerle vücuda girer. Vücuda su; içilen su ve diğer içecekler ile yenilen besinler yoluyla alınır. İdrar, dışkı, solunum ve terleme ile kaybedilir. Sağlıklı kişilerde alınan ve değişik yollarla kaybedilen sıvılar arasında bir denge vardır. Böbrek hastalıklarında idrar miktarında azalma veya tamamen kesilme görülebilir. Ne kadar su içilirse içilsin, daha fazla artmaz. Alınan sıvı vücutta birikir. Hastada idrar çıkışında azalma varsa sıvı ihtiyacı bir önceki gün çıkardığı idrar miktarına ek 500 ml şeklinde olmalıdır. İdrar çıkışında azalma söz konusu değilse su tüketiminin sınırlanmasına aksi belirtilmedikçe gerek yoktur.

Vitaminler-Mineraller

Kan bulgularına göre değişmekle birlikte; böbrek hastalarının sodyum, potasyum ve fosfor alımlarına dikkat etmeleri gerekir.

Vitamin ve mineraller besin takviyesi olarak alınacaksa doktora danışılması şarttır.

Özel Doğuş Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Birimi böbrek hastası bireylerin bedensel durumları, hayat tarzı ve ihtiyaçlarına en uygun beslenme programını hazırlar ve tedavi sürecinin çok daha kolay ve hızlı geçmesini sağlar.