Hürriyet Mahallesi. 151/101 - AKHİSAR / MANİSA

Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme




Sindirim sistemi; ağızdan anüse kadar uzun bir yoldur. Ağzımızda dişlerimizle parçaladığımız besinler uzun bir yol kat ederek, önce mide, ardından ince, kalın bağırsaklara ulaşır. İnce bağırsakta besin öğeleri emilir. Artıkları ise kalın barsak boyunca ilerler ve dışarı atılır.

 

Ağız hastalıkları, diş çürükleri, tükürük bezi hastalıkları, ağızda yara gibi durumlarda kişiler çiğneme ve yutma güçlüğü yaşarlar. Sürecin uzaması halinde yetersiz besin alımı ve besinsel ihtiyaçların karşılanamaması nedeni ile kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk gibi olumsuz durumlar oluşabilir. Bu durumdaki bir kişinin bireysel besin öğesi ihtiyaçları hesaplanmalı ve uygun besin veya besin destekleri ile ihtiyaçlarını karşılaması sağlanmalıdır.

 

Yemek borusu hastalıklarında da tıbbi beslenme tedavisi uygulanması gerekir. Ülkemizde çok sık rastlanan gastroözafagial reflü hastalığında hastalığa ve kişiye özel hazırlanmış beslenme programı; kişinin reflü olma sıklığını azaltır, hastalığın oluşturduğu diğer rahatsızlıkların önüne geçmeye destek olur.

 

Sindirim sistemi hastalıkları arasında en sık görülenler mide sorunlarıdır. Gastrit ve ülserde; mide mukozasının tahriş olmaması ve hastalığın ilerlememesi için hastalığa özel tıbbi beslenme tedavisi uygulanması gerekir. Kişiye beslenme programı ile hastalıkların ilerlemesi, olası kanamalar, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi durumların önüne geçilebilir ve aynı zamanda mide kanseri riski azalır.

 

İnce barsak hastalıkları içerisinde en sık rastlanan hastalıklar; ishal ve kabızlıktır. İshal; enfeksiyon sonucunda oluşabileceği gibi, çölyak gibi bazı emilim bozuklukları hastalıklarında, besin alerjisi olan kişilerde ve beslenme yetersizliğinde de oluşabilir. İshal ile vücuttan su ve mineral kaybı yoğun olmaktadır. İştahsızlık ve kilo kaybı da ishalin oluşturduğu olumsuzluklardandır. İshalin kısa dönemde sonlanması, vücudun sıvı ve mineral ihtiyacının karşılanabilmesi için hastalığa özgü beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Kabızlığın en sık görülen nedenleri; yanlış beslenme tarzı ve fiziksel aktivite azlığıdır. Sağlıklı beslenme ilkelerine uygun, kişiye özel beslenme programı ile bu nedenlerle oluşan kabızlığın önlenmesinde önemlidir.

 

Kalın bağırsak iltihabı sonucunda hastalıklar oluşabileceği gibi kolonun düzensiz çalışmasına bağlı olarak mutsuz bağırsak sendromu hastalığı da gözlenebilir. Bu tür hastalıkların ishal, kabızlık, şişkinlik, kilo kaybı gibi sağlık sorunları oluşturmaması için hastalığa özgü beslenme programının takip edilmesi gereklidir.

Özel Doğuş Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü hastanın ihtiyaçları ve yaşam tarzına en uygun beslenme programının belirlenmesinde yardımcı olarak, iyileşme sürecinin hızını arttırır ve bu dönemde hastanın kendini çok daha iyi hissetmesini hedefler.