Açık böbrek taşı ameliyatı: Böbrek taşı hastalığı olan kişinin genel anestezi yöntemiyle uyutularak böbrek bölgesine yakın olan bölgede 10-20 santim kadar kesi oluşturulur. Vücutta oluşturulan kesinin içerisinden böbreğe ulaşılarak böbrekte olan taşların çıkarılması sağlanır. Böbreklerde bulunan taşların çıkarılmasından sonra kesi yapılan yerin dikimi sağlanır ve ameliyat tamamlanmış olur. Bu ameliyatın yapılması eski zamanlarda daha fazla uygulanmaktaydı fakat günümüz teknolojilerince kapalı böbrek taşı ameliyatı yapılması daha uygun görülmektedir. Böbrek taşı ameliyatının tamamlanmasıyla birlikte bu ameliyatın uygulandığı hasta müşahede altına alınarak iki hafta kadar müşahede altında kontrolleri yapılarak bekletilir. Bu sürenin de tamamlanmasıyla hasta olan kişi hastaneden taburcu edilir ve taburcu olan hastanın tamamen iyileşmesi üç ay kadar sürecektir. İyileşme süresi kişilerin vücut yapısına ve yaşına bağlı olarak farklılık göstermesi belirginlik gösterebilir, yaşlı olan kişilerde iyileşme süresi biraz daha uzun sürebilir.
Fleksible üreteroskopi yöntemiyle böbrek taşı ameliyatı: Gelişen teknoloji sayesinde böbrek taşlarının yok edilmesi olanakları artmış bulunmaktadır. Bazı böbrek taşlarının uzman doktorlar tarafından giderilememesi ve böbrek taşlarının bulunduğu yere bağlı olarak ulaşılamaması büyük risklerin oluşmasına olanak sağlıyordu. Fakat fleksible üreteroskopi sayesinde yani lazerle böbrek taşı kırma sayesinde ulaşılamayan bölgelere kolaylıkla ulaşma sağlanmıştır. Bu yöntemin uygulanmasında genel anestezi uygulanması gerekmemekte ve vücudun belden aşağısı uyuşturularak işlem yapılmaktadır. Lazer yöntemiyle yapılan ameliyatta fiber optik kablolardan gelen enerji böbrek taşlarına iletilir ve bu şekilde böbrek taşlarının kırılması sağlanır.
Kapalı böbrek taşı ameliyatı: Kapalı böbrek taşı ameliyatı açık böbrek taşı ameliyatında olduğu gibi vücutta fazlaca kesinin oluşturulmasını öngörmez. Günümüzde kapalı böbrek taşı ameliyatı daha fazla tercih edilmektedir ve hastanın iyileşme süresi daha kısa olmaktadır. Bu ameliyatta böbrek taşlarının alınması için hasta olan kişinin sırt bölgesinde 1 santimlik kesi oluşturulur ve kesi içerisine endoskopik yöntemle yani kamera gönderilmesiyle ameliyatın gerçekleşmesi sağlanır. Oluşturulan kesi içerisinden böbrek içerisine bir iğne ulaştırılır, iğne üzerinden böbreğin içerisine doğru çalışma kanalı oluşturulması için deliğin genişlemesi sağlanır ve oluşturulan bu kanaldan böbreğin içerisine girilerek böbrek taşlarının açılan delikten çıkarılması için taşların kırılması sağlanır. Böbrek taşlarının kırılmasından sonra böbrek içerisinde kırılan taşlar forseps adı verilen cihazla toplanır. Bu yöntemin de uygulanmasından sonra sırt bölgesine yerleştirilen tüp sayesinde drenaj tüpü ile idrarın ve kanının dışarı atılması sağlanmaktadır. Bu şekilde ameliyatın tamamlanması sağlanır. Hastanın ameliyatı sona erdiğinde hasta birkaç gün hastanede müşahede altında tutulur ve bu süreç bitiminde taburcu edilir. Hastanın kapalı ameliyatta iyileşme süreci daha kolay olacaktır. Vücutta fazla yara kesi izi olmamasından dolayı bir santimlik olan kesinin kapanması fazla sürmez.
Özel Doğuş Hastanesi Üroloji birimi doktorları hasta için en uygun cerrahi müdahale biçimini taşın boyutu ve yapısı, hastanın fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurarak belirleyecektir.