Hürriyet Mahallesi. 151/101 - AKHİSAR / MANİSA

Epilepsi ve Parkinson Hastalığı




Epilepsi beyindeki bazı hücre gruplarında zaman zaman aktifleşen sinyal anormalliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır.

Bu hastalıkta normal beyin aktivitesi bozulur ve anormal hisler, anormal davranışlar bazen de bilinç kaybının eşlik ettiği titreme kasılma şeklinde nöbetler görülür. Beyin hücrelerinde bozukluğa yol açan her türlü hastalık epilepsiye sebep olabilir. Tek nöbet geçirmek o kişide epilepsi olduğunun kesin kanıtı değildir. İki veya daha fazla sayıda nöbet geçiren kişiler epilepsi olarak kabul edilir. EEG, bilgisayarlı beyin tomografisi (BBT), serebral manyetik rezonans (MRI) epilepside sık olarak kullanılan teşhis araçlarıdır.

Parkinson hastalığının beyin sapında özel bir grup sinir hücresinin, henüz kesin nedenini bilemediğimiz bir süreç sonucunda kaybına bağlı olarak dopamin maddesindeki eksilmeden kaynaklandığı bilinmektedir. Hücre hasarına yol açan mekanizmalar birden fazla olduğu için hastalığın kökenine yönelik tedavi bugün için mevcut değildir. Günümüzde beyinde kalan dopaminden daha fazla yararlanmayı sağlayacak ilaçlar ve dopamine benzer veya öncü maddesi olan ilaçlar kullanılmaktır.

Her iki hastalığın tedavisinde son zamanlarda görülen gelişmeler sayesinde cerrahi tedavi ön plana çıkmaktadır. Özel Doğuş Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi en son tıbbi gelişme ve yöntemleri yakından takip eden tecrübeli doktor ekibi ile epilepsi ve Parkinson hastalığında cerrahi müdahalede başarının adı haline gelmiştir.