Hürriyet Mahallesi. 151/101 - AKHİSAR / MANİSA

Yeni Doğan Yoğun Bakım

Yeni Doğan Yoğun Bakım




Özel Doğuş Hastanesi güçlü bir teknik altyapı ile donatılmış Yeni doğan Yoğun Bakım Servisine sahiptir. Yeni doğanların her türlü rutin ve acil müdahalelerin yapılabileceği altyapı ve ekipmana sahiptir. Yeni doğan uzmanı hekim koordinasyonunda deneyimli yeni doğan hemşireleri ve diğer yardımcı personel de serviste hizmet vermektedir.

Yeni doğan dönemi, hayatın ilk 28 günüdür. Bu dönem, özellikle solunum ve dolaşım sisteminin uyumu için önemlidir. Ülkemizde yılda ortalama 1.5 milyon doğum gerçekleşmekte ve bu doğumların %10’luk kesimini “prematüre” yani erken doğan bebekler oluşturmaktadır.

 

Özel Doğuş Hastanesi Yeni doğan yoğun bakım ünitesi, 34. gebelik haftasından önce doğan prematüre bebeklerin ve bu haftadan büyük doğan hasta bebeklerin bakım ve tedavilerinin gerçekleştirildiği servistir. Günümüzde hızla gelişen yardımcı üreme teknikleri ile özellikle çoğul gebeliklerde artış, özelikle erken doğumlarda artışa ve yeni doğan yoğun bakım servislerine olan ihtiyacın artmasına neden olmaktadır. 22-23. gebelik haftalarında ve 500 gr ile altında doğum ağırlığı olan erken doğan bebeklerin yaşatılabilmesi teknolojik tıbbi altyapıya sahip yeni doğan ünitesi sayesinde olmaktadır.

 

Prematüre bebeklerle ile ilgili en önemli sorunlar;

Hasta yeni doğanların yatırılabilmesi için gerekli yoğun bakım yatağının yeterli olmaması ve bazı doğum merkezlerinde bulunmamasıdır. Bu yüzden doğumdan hemen sonra hasta yeni doğanlar ve prematüre bebekler, yoğun bakım ünitesi olan kurumlara sevk edilmektedir. Böyle bir sevk süresinin uzaması ve mesafenin uzaklığı, bebeği olumsuz etkileyebilmektedir.

 

Özel Doğuş Hastanesi’nde Prematüre bebeklerde karşılaşılan en önemli sorun, akciğer problemleridir. Akciğerler gelişimlerini 34. haftada tamamlamakta, bu haftadan önce doğan bebeklerde akciğerlerde sürfaktan eksikliğine bağlı solunum güçlüğü olabilmektedir. Tedavi için sürfaktanın yerine konulması ve ventilatör cihazları ile bebeğe yardımcı olunması gerekir. Yeni doğan yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde bu rahatsızlığın tedavisine doğumdan hemen sonra başlanabilmekte ve süre kaybı yaşanmamaktadır. Tedaviye erken başlamak hastalığın ağırlığını azaltıp tedaviye daha hızlı yanıt vermesini sağlar ve sevk sırasında karşılaşılabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırır.

Prematüre bebeklerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de kafa içi kanamalara yatkınlıktır. Sevk sürecinin ortadan kalkması bu riski de minimuma düşürür.

Bebek ve annenin aynı hastanede yatıyor olması anne sütünün düzenli alınmasını sağlar, aynı zamanda anne bebek iletişiminin kesilmesinin de önüne geçer.