-
Acil Servis
-
Beslenme ve Diyetetik
-
Beyin ve Sinir Cerrahisi
-
Biyokimya
-
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
-
Dermatoloji (Cildiye)
-
Enfeksiyon Hastalıkları
-
Erişkin Yoğun Bakım Ünitesi
-
Fizik Tedavi Polikliniği
-
Fizik Tedavi Ünitesi
-
Genel Cerrahi
-
Göğüs Hastalıkları
-
Göz Hastalıkları
-
İç Hastalıkları
-
Kadın Hastalıkları ve Doğum
-
Kardiyoloji
-
Kozmetik Ünitesi
-
Kulak Burun Boğaz (KBB)
-
Nöroloji
-
Ortopedi ve Travmatoloji
-
Psikiyatri
-
Psikoloji
-
Radyoloji
-
Üroloji
-
Yeni Doğan Yoğun Bakım
Prostat Kanseri Taraması
PSA testi
Prostat spesifik antijen, prostat bezindeki hücreler tarafından üretilen bir protein. PSA testi ile kişinin kanındaki PSA seviyesi ölçülür. Yaşa göre normal olarak kabul edilen eşik değerleri kullanılır. Genç yaşlarda eşik değerler daha küçük. PSA ‘nın eşik değerlerinin üstüne çıkması prostat dokusunda salgılanan PSA’nın kana karışma oranının arttığını gösterir. Bunun nedeni ise; prostat kanseri. Ancak tek nedeni kanser değil. Bazen prostatit denilen prostatın iltihabi hastalıklarında ve iyi huylu prostat büyümesinde de aynı sonuçlar alınabilir. Özel Doğuş Hastanesi Üroloji Biriminde uygulanabilen bu test sayesinde prostat kanseri tanısı koymak kolaylaşmaktadır.
PRI testi
PSA testinin yanında parmakla rektal inceleme (PRI) prostat hastalıklarının değerlendirmesinde en önemli muayene yöntemi olarak kabul edilir. Bu muayene şeklinde hekim bir eldiven giyerek hastanın rektumundan prostatın arka yüzünü muayene eder. Bu muayene esnasında hekim; kabaca prostatın büyüklüğü, prostatın sertliği ve prostatın yüzeyinde düzensizlikler olup olmadığına dikkat eder. PSA ve PRI testleri birbirini tamamlar. Özel Doğuş Hastanesi’nde PSA testinin ardından şüphelenilen bir durum olması halinde PRI testi uygulanır. Tecrübeli ürologlar eşliğinde yapılan bu test güvenilir sonuçlarıyla prostad kanseri tanısını kolaylaştırır.
Transrektal ultrason ve biyopsi
PSA, yaşa göre eşik değerlerin üstünde olduğunda veya parmakla muayenede bir anormallik saptandığında, biyopsi yapılması gerekir. Prostat biyopsisi makat yolu ile özel bir ultrason eşliğinde, otomatik biyopsi iğneleri ile yapılır. Biyopsi; genelde lokal anestezi eşliğinde, ayaktan yapılan bir işlemdir. Prostat kanseri, çoğunlukla birden çok odakta aynı anda başladığı için Özel Doğuş Hastanesi’nde biyopside sistematik olarak prostatın her tarafından örnekleme alınarak en güvenilir sonuçlara ulaşılması sağlanır.