Hürriyet Mahallesi. 151/101 - AKHİSAR / MANİSA

Sindirim Sistemi Hastalıkları (Reflü, Gastrit, Ülser, Kolit, İshal)

Sindirim Sistemi Hastalıkları (Reflü, Gastrit, Ülser, Kolit, İshal)




Ağzından, anüse kadar tüm sindirim sistemi organlarının bozuklukları sindirim sistemi hastalıklarıdır. (Ağız, Yutak, yemek Borusu, Mide, On iki parmak barsağı, İnce barsak, Kalın barsak, Safra kesesi, Karaciğer, Pankreas) Bu hastalıkların teşhisinde endoskopik tanı yöntemleri ve ultrason sıkça kullanılır.

Başlıca Hastalıklar

Reflü Hastalığı

Gastrit

Mide Ülseri, Mide Kanamaları

Hazımsızlık

İshaller

Kolitler ( Ülseratif Kolit, Chran )

Kabızlık, Basur ( Hemoroit )

Karaciğer Hastalıkları ( A,B,C Hepatit, Siroz, Karaciğer Yağlanması. Sarılıklar )

Safra Kesesi Taşları ve İltihapları

Ailevi Akdeniz Ateşi

Pankreas İltihapları

Kanserler ( Yemek borusu, Mide, Barsak, Karaciğer, Pankreas )

Reflü

Halk arasında genellikle reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü (GÖR) mide içeriğinin (mide asidi, safra) yemek borusuna (özefagus) geri kaçmasıdır. Kısa sürmesi ve yemek borusunda bir hasar oluşturmaması nedeniyle genellikle reflünün farkına varılmaz. Ancak reflü gün içinde sık aralıklarla tekrarladığında, uzun sürdüğünde ve özellikle uyku sırasında oluştuğunda artık patolojik reflü söz konusudur. Bu durum reflünün tipik bulgusu olan göğüste yanma hissi ve yemek borusunda değişik derecelerde olabilen hasarlanmaya yol açar (erezyon ve ülserler). İşte bu durumda "gastroözofagial reflü hastalığı" (GÖRH) veya halk arasında yaygın olduğu şekliyle ‘reflü hastalığı'ndan bahsedilir.Uzun süren ve yeterince tedavi edilmeyen reflü hastalığında yemek borusunun alt ucunda darlık oluşabilir ve bu durum reflü hastalarının yaklaşık olarak %10 unda görülür. Başlıca bulgusu yutma güçlüğüdür.

Kronik larenjit, astım ve mide içeriğinin solunum yollarına kaçması sonucunda oluşabilecek daha ciddi problemler reflü hastalığında görülebilecek diğer komplikasyonlardır. Gastroözofagial reflü hastalığının ciddi ve sessiz bir komplikasyonu Barrett özefagusu olarak bilinen durumdur. Barrett özefagusu olan hastalarda yemek borusunda kanser gelişme sıklığı normal populasyona göre 50 kat fazladır. Mutlaka bu semptomları olan kişilerin Özel  Doğuş Hastanesi İç Hastalıkları Biriminden bir hekime başvurması gereklidir.

Gastrit

Gastrit mide mukozasının bir çeşit inflamasyonudur (Yangı).Akut veya kronik olabilir. Kronik gastritin en sık nedeni Helicobacter pylori(HP) denilen mikroptur. HP ağız yoluyla alınarak mideye yerleşen ve burada gastrit olarak adlandırdığımız bir iltihap oluşturan, virgül şeklinde bir bakteridir. Mide ülseri, duodenum ülseri (oniki parmak bağırsağı) Kronik gastrit, mide kanseri, malt lenfoma da rolü olduğu gösterilmiştir. Özel Doğuş Hastanesinde midede HP varlığı saptanan hastalarda bazı özel ilaç rejimleri kullanılarak bakteri mideden temizlenir. Bu tedavinin etkinliği %80-85 civarındadır.

Ülser

Gastrit ilerlerse ve tedavi edilmezse önce erezyon daha sonra da erezyon derinleşerek mide yüzeyinde ülser oluşturabilir.

Gluten Enteropatisi (Çölyak Hastalığı)

İncebağırsak besinlerin sindiriminin ve emiliminin gerçekleştiği önemli bir organdır.Gluten enteropatisi olarak ta bilinen Çölyak hastalığı barsaklarda besin maddelerinin sindiriminin ve emiliminin bozulmasına yol açan bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan insanlar buğday, arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da yulafta da bulunan bir protein olan ‘gluten'e karşı hassasiyet gösterirler. Besin maddelerinin sindirimi ve emilimi bozulacağından, ishal ve zamanla vücutta bu maddelerin eksikliği başlar. Kansızlık, demir eksikliği, ishal, şişkinlik veya kilo kaybı gibi semptomlara yol açabilir. Çölyak hastalığı olan insanlar glutensiz diyetle beslendiklerinde barsaklarında oluşan harabiyet düzelir, ancak tekrar glutenli gıdaları tüketmeye başlamaları halinde hastalığın bulguları yeniden ortaya çıkar.

İrritabl Barsak Sendromu

İrritabl barsak sendromu (İBS) dışkılama alışkanlığında değişiklik, karında şişkinlik hissi, gaz ve karın ağrıları ile giden bir fonksiyonel barsak hastalığıdır.

Bulantı ve Kusma Nedenleri

Gastroenterit: Mide bulantısı ve kusmayı ishal takip ettiğinde olası nedenlerden viral gastroenterit (sindirim sistemi iltihaplanması) akla gelmelidir. Baş ağrısı ve ateş eşlik edebilir. Viral gastroenteritler çocuklardaki mide bulantısı ve kusmanın en sık görülen nedenidir. Bu durum genellikle 2448 saat içinde geçer. Viral gastroenteritin en önemli tedavisi kaybolan sıvıyı yerine koymaktır; bu nedenle hastalara bol bol “temiz” su içmeleri önerilir. Gereken vakalarda kaybedilen sıvı ve elektrolitler damar yolu ile verilir.

Gıda zehirlenmesi

Gebelik

Sindirim kanalında gelişen ülserler, darlıklar ve tıkanmalar, pankreasta gelişen iltihaplar, safra kesesi ve yollarını ilgilendiren iltihap ve tıkanmalar, periton zarının iltihaplanması, apandisit..

Enfeksiyonlar

Myokard infarktüsü (Kalp krizi)

Böbrek ve böbrek üstü bezi hastalıkları

Radyoterapi

Göz hastalıkları

Malign hastalıklar

Kafa içi basınç artışına neden olan durumlar (Yüksek tansiyon, beyin kanaması, beyin ödemi veya beyin tümörü..)

Tedavi edilmezse vücutta gerekli olan elektrolitlerin kaybından dolayı (potasyum, klorür..) ciddi Sıvı kaybı,elektrolit bozukluğu,ciddi kilo kaybı,şuur kaybı gelişebilir.

İnflamatuar Barsak Hastalığı

İnflamatuvar barsak hastalığı (İBH) deyimi, Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı nı içermektedir. Ülseratif kolit, kalın barsağın iç yüzeyini etkileyen kronik iltihabi hastalığıdır. Crohn hastalığı ise ağızdan anüse kadar gastrointestinal sistemin tüm kısımlarını tutabilirse de daha çok ince barsağın son kısmı (terminal ileum) ve kalın barsakta yerleşir ve ülseratif kolitin aksine barsak duvarının tüm tabakalarını tutabilen bir iltihap oluşturur. İltihabın aktif olduğu dönemlerde barsak iç yüzeyi kırmızı ve şiş, ülsere ve kanamalıdır.

Ülseratif Kolit: ÜK in en çok bilinen semptomları ishal, acil dışkılama hissi, karın ağrısı ve dışkılama birlikte veya dışkılama olmaksızın oluşan rektal kanamadır (rektal kanama = makattan kan gelmesi). Bazı hastalar kendilerini iştahsız, yorgun hissedebilir ve kilo kaybetmiş olabilirler. Kanama genelde hafif olmakla birlikte bazen ciddi seviyede olabilir ve anemi (kansızlık) meydana gelebilir. Eklem ağrısı, gözlerde şişlik ve kızarma ve karaciğerle ilgili problemler görülebilir. Bu problemler kolit düzeldikten sonra iyileşebilmektedir.

Crohn: Crohn hastalığının en sık görülen semptomları, özellikle sağ alt kadranda hissedilen karın ağrısı, ishal ve kilo kaybıdır. Ayrıca rektal kanama ve ateş de olabilir. Kronik gizli veya aşikar kanama anemiye neden olabilir. İlerlemiş Crohn hastalığı olan çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği sık olarak görülür. Eklem ağrısı, gözlerde şişlik ve kızarma ve karaciğerle ilgili problemler meydana gelebilir.

Özel Doğuş Hastanesi’nde sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisi tecrübeli hekimler tarafından yapılır. Tedavi yöntemleri hastaya özel olarak belirlenir.